Wednesday, May 23, 2007

deilig å fiske! enjoying the fjord! (dette bildet er tatt kl 22 om kvelden!!!, this picture is taken at 10pm!!)


Og fint å få jobbe litt praktisk også. Her er Martijn fra Nederland og jeg med på å restaurere et hus.
This is Martijn and me fixing some stuff in a house - practical duties.

and yes - this really is a place for thinking. So heres some thought - in Norwegian only since thats the language I wrote it in.. sorry :-(
have a good week!

Hvorfor fungerer gode saker ofte dårlig/lite effektivt?

Jeg leste i Adresseavisa om MOT. Dette er jo en landsvidt innsats for å hjelpe ungdommer bli bevisste på å ta gode valg. De fyller nå 10 år!! Det er en BRA innsats. Jeg er glad for at de er på skoler og SER ungdommene i øyene og snakker om noe som er verdt å snakke om: valg. Samtidig kunne jeg ikke unngå å se en kommentar om MOT. Flere kommenterte saken, men en sa at det var lite eller ubetydelig målbart forskjell av rusmiddelmisbruk nå og da det starta. Hva?? Gjør det altså lite eller ingen forskjell å undervise ungdom om valg? Så vidt jeg husker er det 100000vis av ungdommmer som har være med på MOT. Det er noe rart her. Jeg har gjot meg opp noen tanker – se hva du synes om dette:

Kan det være fordi de kun snakker om retning men ikke om hvordan mennesker er inne i seg og hvilken sak man skal leve for?

I boken ”Mere Christianity” har C S Lewis to bilder for hvordan mennesker lever i verden: Det første er at mennesker er som skip som seiler på informasjon. Tre ting er viktig:

1. at skipene ikke duldrer bort i hverandre, ikke ødelegger for hverandre

2. at skipene fungerer selv, at motoren er i orden osv.

3. at skipene seiler i samme retning.

Hvis skipene ødelegger for hverandre fungerer de ikke selv til slutt, og hvis de ikke fungerer fra før, så kommer de til å kollidere. Og hvis det er meningen at New York er målet men man seiler til Calcutt, så har ikke oppdraget blitt fullført.

Det andre bilde Lewis bruker er et band. Musikerne i bandet trenger å ha sine egne instumenter i orden og velstemt, men alle må være med og spille på rett sted. Men alle kan være velstemte og spille på rett plass og likevel kan det være en hel annen type musikk enn hva som passer seg – begravelsesmusikk på bryllup passer seg ikke.

MOT ønsker å vekke ungdommen opp til å ta sine egne bevisste valg – helst gode valg. Hva som er gode og dårlige valg har med moral å gjøre. Moral snakker om at det skal være fair play mellom mennesker. Samtidig må også individet adresseres til å rydde opp i seg selv. For det tredje så dreier det seg om meningen med livet som helhet – hvilken retning skal man seile mot, hvilken sang skal spilles.

Når man sier: ”Du kan ta valg og gjøre hva du vil så lenge du ikke skader andre”, så tenker man kun på det første. Men her er det lett å glemme de andre to. Man kan fort komme til å si at alt er greit så lenge man ikke ødelegger for andre, mens om det egne skipet er i bra stand er ikke like viktig.

På det første område finnes det lite diskusjoner – de fleste er enige i at man skal være snill og god og respektere andre. Men det nytter lite å gi gode råd for livet og tegne fine regler på veggen, hvis alle vet at vår selviskhet, grådighet og frykt kommer til å hindre oss i å holde dem. Man kan ikke få mennesker til å bli gode gjennom råd og regler – men man trenger gode mennekser for å bygge et godt samfunn. Derfor MÅ vi fortsette og tenke på menneskets indre moral. Gjør vi ikke det – så blir det kanskje lite eller ubetydelig forandring.

To be continued..!

skriv kommentar nede!
Chris

1 comment:

HildeJoy said...

Interessant, Chris. Interessant. Liker de bildene til C.S. Lewis med skip og band. Lettere for meg å forstå når det blir konkretisert på denne måten.